Polecam bardzo prosty przepis na Focaccie - włoski rodzaj pieczywa, który idealnie pasuje jako przystawka lub zamiennik pieczywa.
Składniki:
- 5g świeżych drożdży
- 500g mąki (2 szklanki)
- 300 ml letniej, przegotowanej wody
- 35 ml oliwy
- 10g soli
- zioła do dodania dla smaku (w tym wypadku tymianek i rozmaryn)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże i sól, wlewamy wodę i oliwę, wszystko mieszamy. Na początku będziecie chcieli dodać więcej mąki - odradzam, lepiej dłużej wyrabiać ciasto - do momentu, jak już nie będzie lepić się do rąk i będzie jednolitą masą.
Ciasto formujemy w kulę, wsadzamy do miski, polewamy oliwą i lekko dosalamy po wierzchu, przykrywamy lnianą ścierką, odstawiamy na 30 minut.
Po 30 minutach ciasto wyjmujemy na deskę, rozciągamy w 4 strony, każdy róg zaginamy do środka, ponownie formujemy w kulę, odstawiamy do miski, skraplamy oliwą. Taki zabieg powtarzamy łącznie 3 razy. Przy ostatnim formowaniu kuli z ciasta dodajemy zioła.
Kiedy ciasto jest już gotowe, układamy na blaszce, polewamy solanką (pół szklanki ciepłej wody zmieszanej z solą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach - w moim przypadku polecam termoobieg.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz