Tort na kruszonce

Składniki na ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 margaryna
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • słoik dżemu żurawinowego
ciasto zagnieść, wylepić tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 25 - 30 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić, posmarować dżemem żurawinowym. 

Składniki na masę:
  • śmietana kremówka 500 g
  • serek mascarpone
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • barwnik do śmietany malinowy ( 2 łyżki)
Śmietanę zmiksować, dodać mascarpone i stopniowo dodawać pozostałe składniki.

Gotowy krem wyłożyć na ciasto, dla dekoracji - np płatki migdałów.
tort wstawić do lodówki na ok 2 godziny.




SMACZENGO!

Komentarze

  1. Pyszny tort, na kruszonce - już mi się podoba :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem kruszonkowym pożeraczem, więc to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. I jest meeeega prosty do zrobienia;) super że ktoś tu jeszcze zagląda mimo wielkiej przerwy w publikowaniu;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz