tak, tak na święta pora na małe grzeszki kulinarne - pieczemy tym razem z odrobiną alkoholu.
dodatkowo będzie potrzebne: 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki, trzy łyżeczki wódki, sok z czarnej porzeczki (mały 250 ml) - do zmieszania z wódką - to będzie nasz swoisty domowy poncz.
Biszkopt czekoladowy
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 500 g śmietanki 30 %
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudu
dodatkowo będzie potrzebne: 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki, trzy łyżeczki wódki, sok z czarnej porzeczki (mały 250 ml) - do zmieszania z wódką - to będzie nasz swoisty domowy poncz.
Beza
Krem
Sposób wykonania:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.
Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.
Beza: Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić.
Masa: Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.
Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.
Gotowe! zajadamy i przy tym nie popijamy!
Komentarze
Prześlij komentarz