wtorek, 12 sierpnia 2014

musztardowa pierś podana z fasolką szparagową, do zagryzienia sałatką grecką z sezamem

musztardowa pierś:

  • cztery łyżki musztardy
  • dwie małe piersi z kurczaka
  • słoik suszonych pomidorów
  • liście świeżej bazylii
  • przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, czosnek
kurczaka pokrojonego w małe kawałki smażymy na patelni w zalewie z suszonych pomidorów, same pomidory kroimy i dodajemy do kurczaka, razem ze wszystkimi innymi składnikami, dokładnie mieszamy, czekamy aż kurczak będzie wysmażony.

sałatka grecka z sezamem:
  • 5 pomidorów
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • ogórek 
  • 6 ogórków konserwowych
  • sałata lodowa
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie zielonych oliwek
  • bazylia, pieprz
wszystkie warzywa kroimy w drobne kawałki, ser w kostki, mieszamy wszystkie składniki oprócz sezamu, który podsmażamy najpierw na patelni aż się zarumieni. świeżo smażonym sezamem posypujemy sałatkę.

fasola szparagowa:

fasolę szparagową gotujemy w wodzie z odrobiną soli aż będzie miękka. kiedy będzie już gotowa nakładamy na talerz, nakładamy na nią masło i posypujemy bułką tartą.

Polecam różowe wino jako chłodzący dodatek.

SMACZNEGO!





4 komentarze:

  1. Pysznie u Ciebie :) Super pomysł dodania sezamu do greckiej - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne, zgłodniałam czytając przepis ;)

    OdpowiedzUsuń