musztardowa pierś:
- cztery łyżki musztardy
- dwie małe piersi z kurczaka
- słoik suszonych pomidorów
- liście świeżej bazylii
- przyprawy: zioła prowansalskie, pieprz, czosnek
kurczaka pokrojonego w małe kawałki smażymy na patelni w zalewie z suszonych pomidorów, same pomidory kroimy i dodajemy do kurczaka, razem ze wszystkimi innymi składnikami, dokładnie mieszamy, czekamy aż kurczak będzie wysmażony.
sałatka grecka z sezamem:
- 5 pomidorów
- 4 łyżki ziaren sezamu
- ogórek
- 6 ogórków konserwowych
- sałata lodowa
- ser feta
- oliwa z oliwek
- opakowanie zielonych oliwek
- bazylia, pieprz
wszystkie warzywa kroimy w drobne kawałki, ser w kostki, mieszamy wszystkie składniki oprócz sezamu, który podsmażamy najpierw na patelni aż się zarumieni. świeżo smażonym sezamem posypujemy sałatkę.
fasola szparagowa:
fasolę szparagową gotujemy w wodzie z odrobiną soli aż będzie miękka. kiedy będzie już gotowa nakładamy na talerz, nakładamy na nią masło i posypujemy bułką tartą.
Polecam różowe wino jako chłodzący dodatek.
SMACZNEGO!
Pysznie u Ciebie :) Super pomysł dodania sezamu do greckiej - podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!
UsuńMusi być pyszne, zgłodniałam czytając przepis ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam!
Usuń