Top 5 przepisów na dania wegetariańskie:

Krem z dyni

Składniki:

1 mała dynia

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

4 szklanki bulionu warzywnego

1 szklanka mleka kokosowego

sól i pieprz

Sposób przygotowania:


Dynię obierz, pokrój na kawałki i upiecz w piekarniku do miękkości.

Cebule i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle.

Dodaj upieczoną dynię i bulion warzywny.

Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Dodaj mleko kokosowe i dopraw solą i pieprzem.

Zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

Kolorowa sałatka z quinoa

Składniki:

1 szklanka quinoa

1 awokado

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 czerwona cebula

1 pomidor

1 cytryna

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

Sposób przygotowania:


Quinoa ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Awokado, papryki, cebulę i pomidora pokrój w kostkę.

Wymieszaj wszystkie składniki.

Skrop oliwą, sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem.

Wegańskie chili

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryka

2 puszki czerwonej fasoli

1 puszka pomidorów krojonych

1 łyżka chilli w proszku

1 łyżka papryki słodkiej w proszku

1 łyżka kuminu w proszku

sól i pieprz

Sposób przygotowania:


Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

Dodaj paprykę i smaż przez 5 minut.

Dodaj czerwoną fasolę, pomidory krojone i przyprawy.

Gotuj przez około 30 minut, aż wszystkie składniki się połączą.

Dopraw solą i pieprzem.

Kuleczki ryżowe z tofu i warzywami

Składniki:

1 szklanka ryżu

200 g tofu

1 marchewka

1 cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki sosu sojowego

sól i pieprz 

Sposób przygotowania:


Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Tofu pokrój w kostkę, marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę i czosnek posiekaj.

Wszystkie składniki połącz z jajkiem i mąką ziemniaczaną.

Dodaj sos sojowy, sól i pieprz do smaku.

Z masy formuj małe kuleczki i smaż na oleju na złoty kolor.

Krem z soczewicy

Składniki:

2 szklanki czerwonej soczewicy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 marchewka

1 łyżka masła

4 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

Sposób przygotowania:


Soczewicę opłucz i odcedź.

Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle.

Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i dusz na małym ogniu przez kilka minut.

Dodaj soczewicę i bulion warzywny.

Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Zblenduj do uzyskania kremowej konsystencji.

Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Komentarze