Marchewka w roli głównej

 Oto mój ulubiony przepis na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe:


Składniki:


2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki soli

4 jajka

1 i 1/2 szklanki cukru

1 szklanka oleju roślinnego

2 szklanki startych marchewek

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól w dużej misce.

W oddzielnej misce ubij jajka i dodaj cukier, olej roślinny, starte marchewki i orzechy włoskie (jeśli używasz). Wymieszaj składniki na gładką masę.

Dodaj suchą mieszankę do mokrej masy i wymieszaj wszystko razem, aż składniki się połączą.

Przelej ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia.

Piecz ciasto przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wychodzi czysty.

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Możesz również ozdobić ciasto polewą z sera kremowego lub lukrem cytrynowym. To pyszne ciasto marchewkowe będzie idealne na każdą okazję i na pewno zachwyci twoich gości!




Komentarze