zgodnie z zaleceniami pora na jabłka! właśnie ten owoc stał się gwiazdą sezonu i polityki...
ciasto jabłkowe z kruszonką
składniki:
ciasto jabłkowe z kruszonką
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 margaryna
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek (koniecznie polskich) pokrojonych w ćwiartki - polecam antonówkę
wszystkie składniki mieszamy na ciasto (oprócz jabłek), dokładnie zagniatamy składniki w jednolitą masę, wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Następnie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Posypujemy bułką tartą, układamy jabłka, posypujemy kruszonką rozkruszoną palcami.
Kruszonka:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
wyrobić na jednolitą masę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy ok 45 minut.
Lukier:
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Polewamy ostudzone ciasto.
SMACZNEGO!
#jedzjabłka
Komentarze
Prześlij komentarz