#jedzjabłka !

zgodnie z zaleceniami pora na jabłka! właśnie ten owoc stał się gwiazdą sezonu i polityki...

ciasto jabłkowe z kruszonką

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 margaryna
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek (koniecznie polskich) pokrojonych w ćwiartki - polecam antonówkę
wszystkie składniki mieszamy na ciasto (oprócz jabłek), dokładnie zagniatamy składniki w jednolitą masę, wkładamy do lodówki na ok 2 godziny. Następnie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem. Posypujemy bułką tartą, układamy jabłka, posypujemy kruszonką rozkruszoną palcami.

Kruszonka:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, pieczemy ok 45 minut.

Lukier:
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Polewamy ostudzone ciasto.






SMACZNEGO!
#jedzjabłka

Komentarze