musowy deser który musi obowiązkowo pojawić się w moim menu co najmniej raz w miesiącu, inaczej miesiąc można uznać za nieudany...
składniki:
wszystkie sery i jogurty wrzucamy do miksera i miksujemy - (na dwa sposoby) pierwszy to z ubitą śmietaną, drugi to - nie ubitą - czyli wszystko mieszamy dodajemy cukier puder i dodatkowo żelatynę - aby tiramisu było trochę "usztywnione"
następnie przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną w misce - z dodatkiem cukru, maczamy w niej biszkopty i układamy na dnie naczynia w którym chcemy podać deser
na gotową podstawę z biszkoptów nakładamy naszą masę serową, na jej wierzch kolejna masa biszkoptów i ponownie masa serowa, na sam wierch deseru posypujemy kakao i rozpuszczalną kawą zmieloną na sitku.
- wkładamy do lodówki, czekamy ok 4,5 godzin i możemy zabrać się za konsumowanie.
składniki:
- 500 ml śmietany 38%
- serek kanapkowy naturalny duży
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 1 serek mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- rozpuszczona żelatyna - dwie łyżki w 1/4 szklance wrzątku
- kawa rozpuszczalna
- biszkopty
- kakao
wszystkie sery i jogurty wrzucamy do miksera i miksujemy - (na dwa sposoby) pierwszy to z ubitą śmietaną, drugi to - nie ubitą - czyli wszystko mieszamy dodajemy cukier puder i dodatkowo żelatynę - aby tiramisu było trochę "usztywnione"
następnie przygotowujemy mocną kawę rozpuszczalną w misce - z dodatkiem cukru, maczamy w niej biszkopty i układamy na dnie naczynia w którym chcemy podać deser
na gotową podstawę z biszkoptów nakładamy naszą masę serową, na jej wierzch kolejna masa biszkoptów i ponownie masa serowa, na sam wierch deseru posypujemy kakao i rozpuszczalną kawą zmieloną na sitku.
- wkładamy do lodówki, czekamy ok 4,5 godzin i możemy zabrać się za konsumowanie.
Mmm, musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń