Cytrynowy sernik na szybko

składniki:
  • 1 kg sera białego potrójnie mielonego
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka skórki cytrynowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • sok z cyrtyny
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
ser mieszamy z cukrem, dodajemy po jednym jaku - tak aby każde z nich dokładnie się zmiksuje z serem, dodajemy skórkę cytrynową, wyciskamy do masy sok z cytryny.
Formę do pieczenia wykładamy papierem, dno i brzegi delikatnie smarujemy masłem.
pieczemy w 170stopniach przez 60-70 minut, po ok 50 minutach robimy polewę - mieszając śmietankę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
ciasto studzimy w uchylonym, wyłączonym piekarniku, następnie schładzamy kilka godzin w lodówce.







Komentarze