Burger a'la American

pora na coś domowego, coś fastfoodowego

składniki:
  •  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • trochę bułki tartej
  • ketchup, musztarda, majonez
  • vegeta
  • ser żółty
  • bułki typu ciabatta
  • sałata - może być lodowa
  • ogórek konserwowy

zaczynamy od kotletów - do mięsa dodajemy jajko, vegetę, bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy płaskie kotlety (proporcjonalne do kształtu bułki), smażymy na patelni.
bułki przekrojone na pół wkładamy do piekarnika na 10 minut, w 150 stopniach tak aby, były ciepłe i chrupiące.
kotlety zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku kuchennym - tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
na ciabattę układamy sałatę, kotlet, ser żółty, pomidor, ogórek, cebulę, polewamy ketchupem, musztardą i majonezem - przykrywamy, wstawiamy do ciepłego piekarnika na 5-10 minut - wyjmujemy ciepłe, gotowe hamburgery!










Komentarze