Zapiekanka quatro fromaggi ze szpinakiem

do tego przepisu potrzebne będą jak sama nazwa wskazuje - cztery rodzaje serów:

  • mozzarella
  • feta
  • ser żółty
  • ser pleśniowy
ponadto:
  • makaron
  • oliwa
  • jogurt naturalny
  • szpinak (może być mrożony)
  • czosnek
zaczynamy od gotowania makaronu, jednak pilnujemy aby był al dente, w tym samym czasie kiedy makaron gotuje się już w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, możemy na patelni przygotowywać szpinak, podsmażamy go lekko dodając czosnek. 
wszystkie sery kroimy w kostkę, ugotowany makaron kładziemy na spód naczynia żaroodpornego, następnie rozsypujemy wszystkie 4 rodzaje sera(nie wykorzystujemy wszystkiego do końca), i warstwę szpinaku, nakładamy kolejną -ostatnią warstwę makaronu - i następnie warstwę szpinaku i końcówki naszego sera, przykrywamy wszystko kawałkami sera żółtego i polewamy jogurtem naturalnym.
wkładamy do piekarnika - 20 minut w temperaturze 180 stopni
gotowe!








Komentarze

  1. Przyznam się, że burczy mi w brzuchu, jak widzę tę potrawę... Szpinak, makaron i mnóstwo serów to coś, co po prostu uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz