do tego przepisu potrzebne będą jak sama nazwa wskazuje - cztery rodzaje serów:
- mozzarella
- feta
- ser żółty
- ser pleśniowy
ponadto:
- makaron
- oliwa
- jogurt naturalny
- szpinak (może być mrożony)
- czosnek
zaczynamy od gotowania makaronu, jednak pilnujemy aby był al dente, w tym samym czasie kiedy makaron gotuje się już w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, możemy na patelni przygotowywać szpinak, podsmażamy go lekko dodając czosnek.
wszystkie sery kroimy w kostkę, ugotowany makaron kładziemy na spód naczynia żaroodpornego, następnie rozsypujemy wszystkie 4 rodzaje sera(nie wykorzystujemy wszystkiego do końca), i warstwę szpinaku, nakładamy kolejną -ostatnią warstwę makaronu - i następnie warstwę szpinaku i końcówki naszego sera, przykrywamy wszystko kawałkami sera żółtego i polewamy jogurtem naturalnym.
wkładamy do piekarnika - 20 minut w temperaturze 180 stopni
Przyznam się, że burczy mi w brzuchu, jak widzę tę potrawę... Szpinak, makaron i mnóstwo serów to coś, co po prostu uwielbiam i mogłabym jeść codziennie. :)
OdpowiedzUsuń