Francuskie w zamrażarce


odnalezione podczas domowego przesiadywania nie może się przecież zmarnować...
potrzebne jeszcze są:

  • migdały w płatkach
  • rodzynki
  • drobno pokrojone jabłko
  • brązowy cukier i cynamon 
na pierwszy rzut idą zawijasy z migdałami - ciasto tniemy w cienkie pasy, które następnie zwijamy, gotowe rurki ciasto ponownie zwijamy tak jakby w "ślimaka", gotowe ciasta "malujemy" jajkiem i posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem.
wstawiamy do piekarnika na 20 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.

następnie możemy wziąć się za roladę:
na ciasto wysypujemy rodzynki, następnie z dwóch stron składamy ciasto do środka, posypujemy po wierzchu jabłkiem i cynamonem, następnie znowu składamy w pół całe ciasto tak aby zakryło wszystkie jabłka, ciasto nacinamy po wierzchu, "malujemy" jajkiem i posypujemy migdałami i brązowym cukrem.

p.s. określenie "malujemy" jajkiem odnosi się do rozprowadzenia na powierzchni ciasta zmieszanego jajka - tj. białka z żółtkiem.












Komentarze