Zapiekanka ziemniaczana

na pierwszy ogień poszła zapiekanka - złożona z:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 12%
  • ser żółty
  • tymianek, rozmaryn
  • oliwa, liść laurowy
ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w talarki, wsypujemy razem z pokrojoną cebula na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem, solą, liściem laurowym, tymiankiem i rozmarynem, czosnkiem, serem, polewamy oliwą, śmietaną i 200 ml wrzątku - ustawiamy na ogniu, przykrywając wierzch dokładnie folią aluminiową. po 20 minutach takiego podgotowywania, zdejmujemy folię posypujemy serem, skraplamy lekko oliwą i dodajemy zioła, następnie wstawiamy do piekarnika w 220 stopniach na 25 minut.








Komentarze