Pstrąg w cytrynie z pieczonymi ziemniakami

pora na ryby! grillowane lub z piekarnika.

składniki:
  • pstrąg
  • przyprawa do ryb
  • cytryna
  • ziemniaki
  • jogurt naturalny
  • koperek
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
wypatroszonego pstrąga dokładnie myjemy, nacieramy przyprawami i wkładamy do środka ryby plasterki cytryny, zawijamy w folię aluminiową - odstawiamy w zimne miejsce na 4 godziny.
następnie bierzemy się za sos - jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy czosnek i drobno pokrojony koperek - mieszamy, odstawiamy do lodówki.
umyte ziemniaki w łupinach zawijamy w folię aluminiową. 

po 4 godzinach wstawiamy rybę i ziemniaki do piekarnika w 200 stopniach na ok 50 - 60 minut

pstrąga podajemy z pieczonymi ziemniakami - polewamy sosem koperkowym.









Komentarze