botwina, ziemniak i koperek, no i jajko

tak właśnie to jest skład niedzielnego obiad, niezwykle energetycznego

w sumie nawet w tytule umieszczone są wszystkie składniki:
ziemniaki, jajko, koperek i oczywiście botwina, buraki.

ziemniaki gotujemy z liściem laurowym, jajko robimy jako jajko sadzone oczywiście na patelni, a botwina to prosta sprawa nawet dla kulinarnego laika:
3 litry wody, dwa pęczki botwiny, 2 buraki, liść laurowy, ziele angielski, sól i cukier do smaku, sok z cytryny, koperek, dodatkowo zaprawiamy w wersji light - mlekiem, (pół szklanki) w wersji na tłusto śmietaną (18 lub 12 %)
przygotowanie:
gotujemy wodę , dodajemy przyprawy, kiedy woda się zagotuje dodajemy pokrojoną botwinę bez zielonych części, i obrane buraki, gotujemy ok 40 minut - przyprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem, na koniec dodajemy mleko(śmietanę) i dużą ilość pokrojonego koperku.





Komentarze