Sernik Black&White

 Żeby tak nie było nudno - oprócz sernika białego-serowego, pomieszamy go trochę z czekoladowym podkładem - małe utrudnienie przy pieczeniu, wielka przyjemność przy jedzeniu.



składniki:
Na ciasto:
  • margaryna
  • 4 łyżki wody
  • szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:

  • kilogram białego sera tłustego
  • 4 jajka
  • kostka margaryny
  • 14 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
Wodę wlewamy do rondelka zagrzewamy, wrzucamy kostkę margaryny, cukier, kakao mieszamy - aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostudzenia. Do masy dodajemy żółtka, a  białko ubijamy na sztywną pianę - z dodatkiem szczypty soli. Do masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, i ubite białka, wszystko dokładnie mieszamy ucierając przez kilka minut. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 15 minut. Odstawiamy, w międzyczasie przygotowujemy masę serową - margarynę ucieramy z żółtkami z cukrem i cukrem wanilinowym i stopniowo ser, kaszę manną, oraz mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia a na końcu ubite białka. Wykładamy na ostudzone ciasto i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu upieczony sernik posypujemy cukrem pudrem.




Komentarze