Tort kawowy z kremem mascarpone

składniki do ciasta:
220g masła
2 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
2 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka soli
1 szklanka mleka

ubij na puszysto masło z cukrem, dodaj jajka a następnie wszystkie such składniki. ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika: 160 st. C i pieczemy ok 50 minut




Krem: 
2 łyżki - bardzo mocnego espresso
750 g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
80 ml likieru kawowego


serek mieszamy z cukrem pudrem kawą i likierem - nie ubijamy w mikserze.



Przygotowanie tortu:
wypieczone ciasto kroimy poziomo na 3 części, następnie układamy pierwszy krąg ciasta - polewamy kawą lub likierem i nakładamy krem, i powtarzamy tak za każdym razem aż skończymy ostatni krąg. Na sam wierch tort polewamy czekoladą ( na małym ogniu w rondlu rozpuszczamy czekoladę - 2 tabliczki - ze śmietaną 30 procentową  - 125 ml - kiedy powstanie gładki krem - odstawiamy polewę i czekamy aż wystygnie - następnie  nakładamy na tort.







Komentarze

  1. ale beznadziejny przepis! a co z tym mlekiem w składnikach do ciasta?
    u mnie wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz