Romans francuskiej piersi

w rolach głównych: pierś z kurczaka wraz z ciastem francuskim
bardzo ciekawe danie na obiad - scenariusz prosty do zrealizowania, a powstaje z tego na prawdę bardzo ciekawy i widowiskowy pokaz.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
opakowanie ciasta francuskiego (chyba, że porywasz się na wykonanie własnego ciasta)
2 plastry sera żóltego
2 plasterki chudej szynki lub boczku
przypraw ( oregano, sól, pieprz )
1 jajko

Na początku bierzemy piersi z kurczaka i rozcinamy je na dwie części, następnie posypujemy i mieszamy z przyprawami (oregano, pieprz i sól). Kiedy ciasto francuskie już nam się rozmrozi dzielimy je na dwa płaty.
Na jednym kawałku kładziemy po środku pierś kurczaka, na niej umieszczamy żółty ser, na nim umieszczamy chudą szybkę. Po obu stronach ciasta nacinamy wzdłuż paski o szerokości mniej więcej 1 cm, i rozpoczynamy naprzemienne zawijanie piersi paskami ciasta - zostawiając między paskami małe dziurki dzięki którym woda będzie mogła odparować podczas pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą piersią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub posypujemy mąką, kładziemy nasze zawinięte piersi i odstawiamy do lodówki na 15 min. Po wyjęciu z lodówki - smarujemy ciasto zmieszanym jajkiem - dzięki temu będzie miało złocisty połysk.
Wstawiamy do piekarnika na 35 min w temperaturze 200 stopni.
poniżej zdjęcia z miejsca akcji:








Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz