Kawa w cieście

Myślicie o kawie do ciasta?!
Pora na kawę w cieście!
Składniki:
- 1/4 szkl. mleka
- 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 1 szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
 
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka ubijamy z margaryną, dodajemy cukier, wystudzona kawę a następnie pozostałe suche składniki. Miksujmy ok. 2 minut. Ciasto może wyglądać jakby się zważyło, jednak to normalne.
Blaszkę, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do formy.
Ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku do 175 stopni około 45 minut (do suchego patyczka).
Przed polaniem ciasta lukrem, należy je ostudzić.
 





Komentarze