Jogurt w ciście, ciasto z jogurtu

Kolejność do wyboru - jak kto woli. Ciasto robi się niezwykle przyjemnie i szybko. Składników też nie trzeba zbytnio szukać - 1,5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczka soli, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki cukru, 3 jaja, skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 szklanka oleju.

Wszystko przygotowane w mikserze. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, ścieramy skórkę z cytryny - również dodajemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia - całą masę wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - na 50 minut - oczywiście sprawdzamy patykiem czy przypadkiem wcześniej nie upiekło nam się ciasto.

Oczywiście nic by się nie udało bez małej pomocy...






I tak mamy gotową jogurtowo-cytrynową przyjemność.



  p.s. specjalne podziękowania dla dodającego składniki i ucierającego cytrynę. Dziękuję E.

Komentarze