Spaghetti z cytryną - Włoska uczta

 Przepis z proso z włoskiego wybrzeża Amalfi - dość oryginalne połączenie cytryny, oliwy, czosnku i sera Pecorino Romano.


Składniki:

- 2 duże cytryny

- makaron Spaghetti

- 2 ząbki czosnku

- ser Pecorino Romano (ok. 75g)

- oliwa z oliwek

- sól i pieprz

- masło (opcjonalnie) 

- świeża mięta - do posypania na wierzchu dla smaku


Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryn, dodajemy do nich drobno posiekany czosnek, sól i pieprz. 

Ścieramy ser na tarce, wstawiamy wodę na makron - i gotujemy sam makaron. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę z sokiem z cytryn i czosnkiem, kiedy czosnek już się zarumieni, dodajemy ugotowany makaron, dodajemy starty ser (polecam dodanie jeszcze łyżki masła). Wszystko razem mieszamy na patelni do rozpuszczenia się sera.

Następnie wykładamy makaron na talerze, posypujemy resztą startego sera i listkami mięty.

Smacznego! 



Komentarze