Szukasz szybkiej i efektownej przystawki? Polecam pomidory według przepisu Joanny.
Składniki:
- kiść małych pomidorów (np. odmiana cherry)
- sól i pieprz
- cytryna
- oliwa
- jogurt grecki
- cytryny kiszone
- rozmaryn i tymianek
- czosnek
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pomidory obmywamy, osuszamy na papierowym ręczniku i wykładamy na żaroodporne naczynie.
Następnie polewamy je oliwą, posypujemy solą, pieprzem dodajemy zioła, cukier i czosnek pokrojony w cienkie plasterki, skórkę z cytryny, polewamy wszystko sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni (może być z termoobiegiem).
Kiedy pomidory będą gotowe, na talerzu rozlewamy jogurt grecki, na środek nakładamy pomidory, dodajemy pokrojone kiszone cytryny dla smaku doprawiamy solą i pieprzem.
I zajadamy!
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz