Pieczone pomidory Joanny na jogurcie greckim.

 Szukasz szybkiej i efektownej przystawki? Polecam pomidory według przepisu Joanny. 

Składniki:

- kiść małych pomidorów (np. odmiana cherry)

- sól i pieprz

- cytryna

- oliwa

- jogurt grecki 

- cytryny kiszone 

- rozmaryn i tymianek 

- czosnek

- pół łyżeczki cukru


Przygotowanie:

Pomidory obmywamy, osuszamy na papierowym ręczniku i wykładamy na żaroodporne naczynie.

Następnie polewamy je oliwą, posypujemy solą, pieprzem dodajemy zioła, cukier i czosnek pokrojony w cienkie plasterki, skórkę z cytryny, polewamy wszystko sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni (może być z termoobiegiem). 

Kiedy pomidory będą gotowe, na talerzu rozlewamy jogurt grecki, na środek nakładamy pomidory, dodajemy pokrojone kiszone cytryny dla smaku doprawiamy solą i pieprzem.

I zajadamy!

Smacznego







Komentarze