Lato poza aktualnymi upałami, może też kojarzyć się z bardzo konkretnymi smakami...
Moje smaki lata to na pewno twarożek z rzodkiewką, truskawki, jagodzianki i ogórki we wszelkiej postaci.
Jednymi z moich ulubionych sposobów na ogórki - jest ich "odmiana" małosolna. Nie myślcie, że jest to skomplikowany zabieg otrzymania obłędnego smaku lata - zamkniętego w słoiku z IKEA (w moim przypadku).
Przygodę z ogórkami małosolnymi polecam zacząć od wizyty na lokalnym bazarze, aby zaopatrzyć się w najlepsze składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (niewielkie, twarde, świeże)
- 2 litry wody, przegotowanej i przestudzonej
- Polecam zaopatrzyć się w gotowe zestawy do kieszenia:
- 1-3 ząbki czosnku (wedle upodobań)
- liście chrzanu
- wiązka kopru
- 2,5 łyżki soli
Wykonanie:- Ogórki myjemy
- Przygotować duży słoik lub naczynie gliniane - z możliwości przykrycia
- Na dnie słoika ułożyć liście chrzanu, koper oraz czosnek. W ostudzonej wodzie rozpuścić sól
- Zalać wszystko posoloną wodą - tak aby całkowicie przykryć ogórki
- Przykrywamy nasze naczynie z ogórkami
- Odstawić na kilka dni - u mnie spokojnie stoją na blacie w ciemniejszym rogu przy lodówce. Po trzech dniach spokojnie można rozpocząć konsumpcję - ogórki będą jeszcze nieco twardawe oraz lekko podkiszone, im dłużej pozostawimy je w spokoju tym bardziej będą skiszone.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz