Smaki lata - ogórki małosolne

Lato poza aktualnymi upałami, może też kojarzyć się z bardzo konkretnymi smakami...

Moje smaki lata to na pewno twarożek z rzodkiewką, truskawki, jagodzianki i ogórki we wszelkiej postaci.

Jednymi z moich ulubionych sposobów na ogórki - jest ich "odmiana" małosolna. Nie myślcie, że jest to skomplikowany zabieg otrzymania obłędnego smaku lata - zamkniętego w słoiku z IKEA (w moim przypadku).

Przygodę z ogórkami małosolnymi polecam zacząć od wizyty na lokalnym bazarze, aby zaopatrzyć się w najlepsze składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (niewielkie, twarde, świeże)
  • 2 litry wody, przegotowanej i przestudzonej
  • Polecam zaopatrzyć się w gotowe zestawy do kieszenia: 
  • 1-3 ząbki czosnku (wedle upodobań)
  • liście chrzanu
  • wiązka kopru
  • 2,5 łyżki soli
Wykonanie:
  1. Ogórki myjemy
  2. Przygotować duży słoik lub naczynie gliniane - z możliwości przykrycia
  3. Na dnie słoika ułożyć liście chrzanu, koper oraz czosnek. W ostudzonej wodzie rozpuścić sól 
  4. Zalać wszystko posoloną wodą - tak aby całkowicie przykryć ogórki
  5. Przykrywamy nasze naczynie z ogórkami 
  6. Odstawić na kilka dni - u mnie spokojnie stoją na blacie w ciemniejszym rogu przy lodówce. Po trzech dniach spokojnie można rozpocząć konsumpcję - ogórki będą jeszcze nieco twardawe oraz lekko podkiszone, im dłużej pozostawimy je w spokoju tym bardziej będą skiszone. 


Smacznego! 



Komentarze