pora na nutkę patriotyczną, czyli zupa dziadka - narodowa!
składniki:
składniki:
- 6 większych buraków
- włoszczyzna
- 10 dużych ziemniaków
- pół główki kapusty słodkiej
- 400 g białej fasoli
- udko kurczaka
- przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek
W marszowym skrócie:
dzień wcześniej (faza przygotowań)
Fasole namoczyć na noc w zimnej wodzie.
Na drugi dzień:
Zmieniamy wodę w fasoli i gotujemy, aż będzie miękka, oddzielnie gotujemy poszatkowaną kapustę. Obgotować udko z kurczaka,
Buraki zetrzeć na tarce
Obrać włoszczyznę i wstawić do gotowania, dodać przyprawy
Gdy warzywa się ugotują dodać obgotowane mięso i buraki - gotować
Kiedy mięso będzie już ugotowane, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę
Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodać ugotowaną wcześniej kapustę i fasolę
Wszystko podgotować razem, doprawić do smaku przyprawami
Zaprawić mlekiem, posypać pokrojonym koperkiem
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz