BARSZCZ UKRAIŃSKI

pora na nutkę patriotyczną, czyli zupa dziadka - narodowa!

składniki:

  • 6 większych buraków
  • włoszczyzna
  • 10 dużych ziemniaków
  • pół główki kapusty słodkiej
  • 400 g białej fasoli
  • udko kurczaka
  • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, koperek
W marszowym skrócie:

dzień wcześniej (faza przygotowań)

Fasole namoczyć na noc w zimnej wodzie.

Na drugi dzień:
Zmieniamy wodę w fasoli i gotujemy, aż będzie miękka, oddzielnie gotujemy poszatkowaną kapustę. Obgotować udko z kurczaka,
Buraki zetrzeć na tarce
Obrać włoszczyznę i wstawić do gotowania, dodać przyprawy
Gdy warzywa się ugotują dodać obgotowane mięso i buraki - gotować
Kiedy mięso będzie już ugotowane, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę
Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodać ugotowaną wcześniej kapustę i fasolę
Wszystko podgotować razem, doprawić do smaku przyprawami
Zaprawić mlekiem, posypać pokrojonym koperkiem

SMACZNEGO!

Komentarze