Szpinak w torcie - Tort Szpinakowo-malinowy

po długie przerwie, pora na całkowicie oryginalne połączenie szpinaku, kremu, malin... i to w torcie.

Składniki:

  • jedno opakowanie mrożonego szpinaku
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szklanka oleju
  • szklanka mąki tortowe
  • szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 serek mascarpone 250 g
  • 1 serek waniliowy
  • likier jajeczny (dla smaku)
  • plus do dekoracji - maliny.


szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier miksujemy wszystko razem, nie przerywając wlewamy stopniowo olej. Następnie wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszając, dodajemy szpinak i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. 
Ciasto studzimy, odcinamy wierzch na grubość 2 cm i rozdrabniamy na okruszki.
Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy cukier puder. Następnie dokładamy serek waniliowy i serek mascarpone, na koniec dolewamy likier dla smaku. 
Na ciasto wykładamy masę, obficie posypujemy okruszkami i lekko dociskamy.
Ozdabiamy malinami.





SMACZNEGO!

Komentarze

  1. Tort ze szpinakiem, jedno wielkie WOW! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę! ale jestem zaskoczona połączeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu przekazania informacji dotyczących możliwości współpracy.
    pozdrawiam
    Magdalena P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz