po długie przerwie, pora na całkowicie oryginalne połączenie szpinaku, kremu, malin... i to w torcie.
Składniki:
Składniki:
- jedno opakowanie mrożonego szpinaku
- niepełna szklanka cukru
- 4 jajka
- szklanka oleju
- szklanka mąki tortowe
- szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 serek mascarpone 250 g
- 1 serek waniliowy
- likier jajeczny (dla smaku)
- plus do dekoracji - maliny.
szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier miksujemy wszystko razem, nie przerywając wlewamy stopniowo olej. Następnie wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszając, dodajemy szpinak i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.
Ciasto studzimy, odcinamy wierzch na grubość 2 cm i rozdrabniamy na okruszki.
Śmietanę ubijamy ze śmietan-fixem i dodajemy cukier puder. Następnie dokładamy serek waniliowy i serek mascarpone, na koniec dolewamy likier dla smaku.
Na ciasto wykładamy masę, obficie posypujemy okruszkami i lekko dociskamy.
Ozdabiamy malinami.
SMACZNEGO!
Tort ze szpinakiem, jedno wielkie WOW! :-)
OdpowiedzUsuńo kurczę! ale jestem zaskoczona połączeniem :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńZwracam się z uprzejmą prośbą o podanie adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu przekazania informacji dotyczących możliwości współpracy.
pozdrawiam
Magdalena P