jeden z najprostszych deserów na jaki można natrafić w książkach kulinarnych, oparty głownie na cieście francuskim i jogurcie greckim, oraz owocach sezonowych.
składniki:
kiedy ciasto jest w piekarniku (a najlepiej zacząć tę czynność przed ciastem), gotujemy śliwki - pozbawione pestek - tak aby utworzyły gęstą masę, coś na podobieństwo dżemu, w czasie gotowania dodajemy cukier - tutaj pozostawiam wolny wybór - zależy kto jaki stopień słodkości lubi - osobiście dodałem pół szklanki cukru. kiedy już otrzymamy dżemową masę, odstawiamy do ostygnięcia.
masa jogurtowa
do jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy, następnie dodajemy po trochu nasze wcześniej ugotowane śliwki, i kładziemy na nasze ciasto francuskie, w tym momencie deser jest już gotowy do spożycia.
p.s. w oryginale powinniśmy dodać jeszcze sos custard - na bazie wanilii, mleka i żółtek, jednak trudno dostępny w Polsce, dlatego został pominięty w moim wykonaniu.
składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- jogurt grecki
- śliwki ok. 200 g (np węgierki(
- cukier
- cukier puder
kiedy ciasto jest w piekarniku (a najlepiej zacząć tę czynność przed ciastem), gotujemy śliwki - pozbawione pestek - tak aby utworzyły gęstą masę, coś na podobieństwo dżemu, w czasie gotowania dodajemy cukier - tutaj pozostawiam wolny wybór - zależy kto jaki stopień słodkości lubi - osobiście dodałem pół szklanki cukru. kiedy już otrzymamy dżemową masę, odstawiamy do ostygnięcia.
masa jogurtowa
do jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy, następnie dodajemy po trochu nasze wcześniej ugotowane śliwki, i kładziemy na nasze ciasto francuskie, w tym momencie deser jest już gotowy do spożycia.
p.s. w oryginale powinniśmy dodać jeszcze sos custard - na bazie wanilii, mleka i żółtek, jednak trudno dostępny w Polsce, dlatego został pominięty w moim wykonaniu.
ciasto francuskie z owocami jest zdecydowanie pyszne
OdpowiedzUsuń