Millefeuille

jeden z najprostszych deserów na jaki można natrafić w książkach kulinarnych, oparty głownie na cieście francuskim i jogurcie greckim, oraz owocach sezonowych.

składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • jogurt grecki
  • śliwki ok. 200 g (np węgierki(
  • cukier
  • cukier puder
 zaczynamy od ciasta: na blachę nakładamy ciasto i zaginamy jego rogi, i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni, wyjmujemy z piekarnika, zgniatamy lekko środek, tak aby było wgłębienie w które będzie można nałożyć owocową masę

kiedy ciasto jest w piekarniku (a najlepiej zacząć tę czynność przed ciastem), gotujemy śliwki - pozbawione pestek - tak aby utworzyły gęstą masę, coś na podobieństwo dżemu, w czasie gotowania dodajemy cukier - tutaj pozostawiam wolny wybór - zależy kto jaki stopień słodkości lubi - osobiście dodałem pół szklanki cukru. kiedy już otrzymamy dżemową masę, odstawiamy do ostygnięcia.

masa jogurtowa
do jogurtu greckiego dodajemy 2 łyżki cukru pudru i mieszamy, następnie dodajemy po trochu nasze wcześniej ugotowane śliwki, i kładziemy na nasze ciasto francuskie, w tym momencie deser jest już gotowy do spożycia.











p.s. w oryginale powinniśmy dodać jeszcze sos custard - na bazie wanilii, mleka i żółtek, jednak trudno dostępny w Polsce, dlatego został pominięty w moim wykonaniu. 




Komentarze

Prześlij komentarz