letni powrót do domu nie może obejść się bez przygody w kuchni,
podczas kiedy niektórzy przygotowują obiad na cały tydzień - aby zabrać go jako "wałówkę" inni bawią się w lepienie jagodzianek...
p.s. poza przypadkiem mięsnej jagodzianki wszystko poszło z planem... - tak to jest jak jedni formują jagodzianki a inni kotlety mielone...
składniki na jagodzianki:
teraz możemy zabrać się masę serową:
składniki na masę mieszamy razem - po wymieszaniu składników, dodajemy jagody.
teraz możemy zabrać się za formowanie jagodzianek - bierzemy kawałek ciasta, formujemy z niego okrągły placek, na środek którego kładziemy porcję masy serowej, zawijamy, i formujemy w bułkę.
smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać - tak jak w moim przypadku - brązowym cukrem.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
wykonanie E. z pomocą D.
zdjęcia B.
podczas kiedy niektórzy przygotowują obiad na cały tydzień - aby zabrać go jako "wałówkę" inni bawią się w lepienie jagodzianek...
p.s. poza przypadkiem mięsnej jagodzianki wszystko poszło z planem... - tak to jest jak jedni formują jagodzianki a inni kotlety mielone...
składniki na jagodzianki:
- 300 ml mleka
- 60 g masła
- 100 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 560 g maki pszennej
- 10 g drożdży suchych
teraz możemy zabrać się masę serową:
- 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
- 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru z wanilią
składniki na masę mieszamy razem - po wymieszaniu składników, dodajemy jagody.
teraz możemy zabrać się za formowanie jagodzianek - bierzemy kawałek ciasta, formujemy z niego okrągły placek, na środek którego kładziemy porcję masy serowej, zawijamy, i formujemy w bułkę.
smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać - tak jak w moim przypadku - brązowym cukrem.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
wykonanie E. z pomocą D.
zdjęcia B.
Komentarze
Prześlij komentarz