Jagodzianki

letni powrót do domu nie może obejść się bez przygody w kuchni,
podczas kiedy niektórzy przygotowują obiad na cały tydzień - aby zabrać go jako "wałówkę" inni bawią się w lepienie jagodzianek...
p.s. poza przypadkiem mięsnej jagodzianki wszystko poszło z planem... - tak to jest jak jedni formują jagodzianki a inni kotlety mielone...

składniki na jagodzianki:
  • 300 ml mleka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g maki pszennej
  • 10 g drożdży suchych
wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy, aby ciasto trochę wyrosło - najlepiej gdzieś tak na 2 godziny - do momentu "aż będzie samo chciało opuścić miskę"

teraz możemy zabrać się masę serową: 


  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią
plus dodatkowo ok. 400 g jagód

składniki na masę mieszamy razem - po wymieszaniu składników, dodajemy jagody.

teraz możemy zabrać się za formowanie jagodzianek - bierzemy kawałek ciasta, formujemy z niego okrągły placek, na środek którego kładziemy porcję masy serowej, zawijamy, i formujemy w bułkę.

smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać - tak jak w moim przypadku - brązowym cukrem.
 
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. 











 wykonanie E. z pomocą D.
zdjęcia B. 

 

Komentarze