deser bardzo czekoladowy - z małym akcentem truskawkowym w postaci dżemu...
składniki:
na krem:
150 g dżemu truskawkowego
100 g gorzkiej czekolady
125 ml chudej śmietany np. 18%
na ciasto:
125 g mąki pszennej
30 g kakao
60 ml mleka
łyżeczka cukru waniliowego
90 g dżemu truskawkowego
115 g masła
65 g cukru pudru
2 jajka
1 1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli
zaczynamy od kremu - na małym ogniu podgrzewamy wszystkie składniki aż otrzymamy jednolity krem, który od razu wylewamy do przygotowanej formy (na spodzie papier do pieczenia, na ściankach smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą)
następnie przechodzimy do ciasta - wszystkie jego składniki mieszamy w mikserze, jednolitą masę wylewamy do formy, tak aby całkowicie przykryć wcześniej nałożony krem - wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni - dokładnie na 45 minut.
po wyjęciu przewracamy ciasto tak aby spód był na wierzchu - jeżeli krem nam się odklei od ciasta i zostanie na papierze - wystarczy zebrać go nożem i rozsmarować po wierzchu.
p.s. najlepiej smakuje z truskawkami jako dodatek.
składniki:
na krem:
150 g dżemu truskawkowego
100 g gorzkiej czekolady
125 ml chudej śmietany np. 18%
na ciasto:
125 g mąki pszennej
30 g kakao
60 ml mleka
łyżeczka cukru waniliowego
90 g dżemu truskawkowego
115 g masła
65 g cukru pudru
2 jajka
1 1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli
zaczynamy od kremu - na małym ogniu podgrzewamy wszystkie składniki aż otrzymamy jednolity krem, który od razu wylewamy do przygotowanej formy (na spodzie papier do pieczenia, na ściankach smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą)
następnie przechodzimy do ciasta - wszystkie jego składniki mieszamy w mikserze, jednolitą masę wylewamy do formy, tak aby całkowicie przykryć wcześniej nałożony krem - wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni - dokładnie na 45 minut.
po wyjęciu przewracamy ciasto tak aby spód był na wierzchu - jeżeli krem nam się odklei od ciasta i zostanie na papierze - wystarczy zebrać go nożem i rozsmarować po wierzchu.
p.s. najlepiej smakuje z truskawkami jako dodatek.
Komentarze
Prześlij komentarz