Pączki

z okazji zbliżające się nieubłaganie końca karnawału pora na gwóźdź programu - PĄCZKI.



składniki:
- 1 kg mąki + 2 szklanki
- 10 dag drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 6 żółtek
- masło roślinne
- 2 łyżki octu
- 1/2 L mleka
- olej do smażenia
- 3/4 kg marmolady lub nadzienia różanego


Drożdże ubić z żółtkami i cukrem, dodać rozpuszczone, ostudzone masło, ocet. Mleko podgrzać w garnku.
Dodać 3/4 mąki i masę drożdżową. Wyrobić, dodać pozostałe mleko, i mąkę, olej. Wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta odrywamy kawałek i formujemy okrąg - następnie do środka dodajemy łyżeczkę marmolady, lub nadzienia różanego. Pączki układać na stolnicy zawinięciem do spodu. W garnku zawinięciem do góry. Podczas smażenia pierwszej strony przykryć pączki pokrywką.






Komentarze