Henryki schab po Hodyszewsku

taj jak w tytule przepis został zainspirowany wycieczką na wieś.
bez owijania w bawełnę - do tego dania będzie potrzeba nam:
- 1 kg schabu środkowego
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- opakowanie śmietany 30%
- majeranek, sól, pieprz
- kostka rosołowa


Przygotowanie dzielimy na dwa dni:
dzień pierwszy:
kroimy i ubijamy schab, obtaczamy w majeranku i przyprawach dla smaku, następnie lekko obsmażamy na patelni, w tym samym czasie możemy pokroić cebulę( w talarki) i pieczarki (w paski lub kostki - jak kto lubi) - i wrzucić do garnka aby się poddusiły razem - w czasie gotowania wrzucamy tam kostkę bulionową.
kiedy mamy już gotowe mięso i pieczarki z cebulą - do żaroodpornego naczynia układamy na przemian mięso z pieczarkami. Odstawiamy dla ostudzenia - następnie polewamy wszystko śmietaną i znowu odstawiamy do dnia następnego...(lub kilka godzin)

dzień drugi:
czyli sama kulminacja dania -tak przygotowane naczynie, wstawiamy do piekarniki w naczyniu żaroodpornym, na 1 godzinę w temperaturze ok 200 stopni.
fantastycznie jako dodatek sprawdzają się tutaj pieczone ziemniaki i sałatka z pora.













Smacznego życzy babcia Henryka.

Komentarze