Włoska robota!

Święta się zbliżają - pora na bakalie, cynamon, miód, czekoladę i inne potrawy przyrządzone na bogato. A kto się nie zna na bogactwie lepiej niż Włochy - zapomnijmy na razie o panującym tam kryzysie! Na niedzielne popołudnie naszła mnie ochota na Panpepato - czyli włoski piernik najeżony bakaliami.

Składniki:
10 dkg migdałów, 10 dkg orzechów laskowych, 10 dkg orzechów włoskich, 10 dkg rodzynek, 20 dkg czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 150 ml miodu, 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczone, 250 g margaryny.

Wszystkie składniki suche wrzucamy (orzechy gnieciemy) do miksera razem z jajkami, mlekiem, masłem - w tym czasie kiedy wszystko będzie się miksować podgrzewamy miód - i po rozpuszczeniu dodajemy do naszej mieszanki.
Wylewamy ciasto do wybranej formy i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
Dla smaku można polać rozpuszczoną czekoladą - tak jak w moim przypadku.






Komentarze