Święta się zbliżają - pora na bakalie, cynamon, miód, czekoladę i inne
potrawy przyrządzone na bogato. A kto się nie zna na bogactwie lepiej
niż Włochy - zapomnijmy na razie o panującym tam kryzysie! Na niedzielne
popołudnie naszła mnie ochota na Panpepato - czyli włoski piernik
najeżony bakaliami.
Wszystkie składniki suche wrzucamy (orzechy gnieciemy) do miksera razem z jajkami, mlekiem, masłem - w tym czasie kiedy wszystko będzie się miksować podgrzewamy miód - i po rozpuszczeniu dodajemy do naszej mieszanki.
Wylewamy ciasto do wybranej formy i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
Dla smaku można polać rozpuszczoną czekoladą - tak jak w moim przypadku.
Składniki:
10 dkg migdałów, 10 dkg orzechów laskowych, 10 dkg orzechów włoskich, 10
dkg rodzynek, 20 dkg czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka cynamonu, 1
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 150 ml miodu, 2 szklanki mąki
pszennej 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczone, 250 g margaryny. Wszystkie składniki suche wrzucamy (orzechy gnieciemy) do miksera razem z jajkami, mlekiem, masłem - w tym czasie kiedy wszystko będzie się miksować podgrzewamy miód - i po rozpuszczeniu dodajemy do naszej mieszanki.
Wylewamy ciasto do wybranej formy i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
Dla smaku można polać rozpuszczoną czekoladą - tak jak w moim przypadku.
Komentarze
Prześlij komentarz