Danie idealne na szykowną kolację ze znajomymi, lub szybki pomysł na obiad do pracy - pudełkowo idealny. Tażin możesz spokojnie przygotować w naczyniu żaroodpornym, jednak najlepszy smak mimo wszystko otrzymuje się przygotowując go specjalnym naczyniu do tażinu.
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- przegotowana cieciorka - może być w słoiku
- 4 ząbki czosnku
- pół czerwonej cebuli
- jeden pomidor
- pół kilo ziemniaków
- 1 papryka
- 2 kiszone cytryny
- sól i pieprz
- przyprawa Ras el Hanout - podstawa, która nada idealnego smaku
- pół kilograma piersi z kurczaka lub indyka
- oliwa z oliwek
Wszystkie warzywa kroimy, układamy warstwami w naczyniu razem z mięsem, co chwilę polewamy oliwą, posypujemy przyprawą, solą i pieprzem.
Wypełnione naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i na wierzch dodajemy pół słoika ciecierzycy, wstawiamy ponownie do piekarnika w tej samej temperaturze na 20 minut.
Dla smaku możemy posypać na wierzchu kolendrą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz