Zapiekanka ziemniaczana - palce lizać

Oto przepis na pyszną zapiekankę z ziemniakami:


Składniki:


1 kg ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka mąki

2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietany kremówki

2 jajka

200 g startego żółtego sera

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


Obierz ziemniaki i pokrój na cienkie plastry. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę i czosnek posiekaj drobno i podsmaż na maśle. Dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę.

Stopniowo dodaj mleko i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj śmietanę i mieszaj przez około minutę.

Jajka lekko roztrzep w misce i dodaj do sosu, mieszając cały czas.

Sos dopraw solą i pieprzem.

Wlej sos na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.

Posyp startym serem.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 200°C, aż zapiekanka nabierze złotego koloru i ziemniaki będą miękkie.

Podawaj gorącą i smaczną!

Komentarze