zapiekane conchiglie z kurczakiem i pesto

składniki:
opakowanie makaronu conchiglie (bardzo duże muszle)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 pory, pokrojone na cienkie talarki
500 g mielonego mięsa z indyka
1 łyżka mąki
1 szklanka bulionu drobiowego
bazylia, pieprz
garść startego sera (typu parmezan)

zaczynamy od gotowania makaronu - al dente. Pokrojone pory dusimy na głębokiej patelni na oliwie, kiedy się już zarumienią dodać mięso. Cały czas smażymy do zarumienia mięsa. W tym momencie możemy zetrzeć ser i przygotować:

PESTO
1 szklanka liści bazylii
3 łyżki sezamu
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy

do blendera wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy dokładnie - po otrzymaniu gęstej zielonej pasty, pesto trzymamy szczelnie zamknięte w blenderze.

i wracamy do reszty dania.

do patelni z mięsem dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, dolewamy bulion, dusimy, czekamy aż większość wody odparuje.

gotową masą napełniamy nasze makaronowe muszle, które następnie wkładamy do żaroodpornego naczynia i zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika na 15 minut(190 stopni)
po wyjęciu nakładamy na każdą muszlę pesto(albo polewamy obok) i posypujemy serem.

SMACZNEGO!












Komentarze