Czas serników cz. I

pora na wypróbowanie nowych przepisów na serniki prosto od Małgorzaty Potockiej - przepisy świąteczne Wielkanocne z programu Dzień Dobry TVN - nie będę ukrywać że stąd są - ale muszę przyznać że serniki na prawdę wychodzą - i są smaczne!

Sernik ze śliwkami w czekoladzie
Składniki masy serowej:
Ser biały - 1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 200g
Masło - 120g
Jajka – 4 szt.
Mąka - 70g
Cukier wanilinowy
Likier amaretto - 40ml

Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym oraz waniliowym. Dodajemy jajka, ser, mąkę, a na sam koniec likier amaretto. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. 

Składniki spodu:
Śliwki w czekoladzie - 200g + 100g do dekoracji
Masło- 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” - 100g
Mąka - 100g
Migdały płatki - 50g
Żółtka – 2 szt.

Przygotowanie:
Śliwki w czekoladzie (200g), masło oraz cukier drobny trzcinowy mieszamy, a następnie  rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej. Następnie wszystko miksujemy na puree. Masę dodajemy do mąki i uzupełniamy migdałami i  żółtkami. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wypiekamy spód w temperaturze 180 stopni. Wierzch dekorujemy śliwkami w czekoladzie.




Komentarze

  1. Czy mam wrażenie, że wygląda na odrobinę spalony? Czy może taka uroda tego sernika. Tak na serio - zero hejtu - po prostu ze zdjęć nie bardzo mogę to wywnioskować. Być może ten spód jest taki ciemny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po pierwsze spód jest ciemny a po drugie nie będę ukrywać że 5 minut się spóźniłem z wyjęciem... ale był dobry

      Usuń
  2. Myślę, że i tak smakował świetnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz