Francuskie pierożki z nadzieniem pieczarkowo-cebulowym

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy (pieprz, sól, delikata do warzyw)
  • ciasto francuskie
pieczarki drobno pokrojone podsmażyć na patelni - dodać drobno posiekaną cebulę - wszystko podsmażamy, na drugiej patelni rozpuścić masło, dodać dwie łyżki mąki wymieszać - dodać pieczarki z cebulą z drugiej patelni, mieszamy, kroimy natkę pietruszki i dodajemy do masy pieczarkowe. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty, nakładamy farsz i zalepiamy, na wierzch nakładamy pędzelkiem jajko - wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
p.s. doskonałe jako coś nowego do barszczu!


Komentarze