Schabowy na nowo: z szałwią i miodem

odkrywanie kuchni polskiej na nowo trwa!

składniki:
  • schab karkowy bez kości, ale ze skórką
  • świeża szałwia
  • miód w stanie płynnym
  • 8 ząbków czosnku
  • pieprz ziarnisty i ziele angielskie


od schabu odkrajamy skórkę z warstwą tłuszczu, następnie kotlety lekko "tłuczemy",  na patelni podsmażamy same skórki tak aby zarumieniły się i były chrupiące, dodajemy do nich zmiażdżony czosnek, następnie zgarniamy na bok, zaczynamy lekkie podsmażanie kotletów - tak, aby lekko się zarumieniły z dwóch stron, przekładamy wszystko na blachę, rozkładamy, posypujemy poszarpaną szałwią, posypujemy pieprzem i zielem, polewamy miodem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut.







Komentarze