Domowe drożdżowe z jabłkiem i kruszonką




składniki:
0,5 kg mąki
3 żółtek
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
0,25 litra mleka
0,5 masło roślinne
jabłka - 1 kg

zaczynamy od utarcia drożdży z żółtkami i cukrem, do miski wsypujemy mąkę ostudzone masło, rozczyn z drożdży dodajemy ciepłe mleko, i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 10-15 min do ponownego wyrośnięcia. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, i posypujemy kruszonką.
KRUSZONKA
7 łyżek oleju, 7 łyżek mąki, 7 łyżek cukru - wyrobić

tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 170/180 stopni na 40-45 minut.

gdy ciasto ostygnie polewamy lukrem.
LUKIER
3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny, mieszamy.

SMACZNEGO!





Komentarze

  1. Chyba nie ma słodkości, która bardziej przypomina leniwe, weekendowe popołudnia spędzane u Babci :) Koniecznie z zimnym mlekiem do popicia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz